Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Små eldar överallt av Celeste Ng

Små eldar överallt utspelar sig i USA under 90-talet, och kretsar kring familjen Richardson, som bor i den lilla staden Shaker Heights, ett område befolkat av idel vita, välbärgade familjer, men där invånarna anser sig vara fria från fördomar om ras och etnicitet. Det blir dock alltmer tydligt, ju mer man läser, att denna självbild inte stämmer. Det hela ställs på sin spets när en vårdnadstvist uppkommer, där ett rikt, vitt par i Shaker Heights gör anspråk på att få adoptera en flicka vars mor är av kinesiskt ursprung och med låg inkomst, och därför har känt sig nödgad att överge sitt barn, men nu ångrar detta beslut.

Boken inleds med att Izzy, den yngsta dottern i familjen Richardson, tänder eld på huset och försvinner från platsen. Under resten av boken får man följa vad som har lett fram till denna händelse.

Mamman i familjen Richardson ser sig som en välgörare och gör en stor sak av att hjälpa mindre bemedlade personer, bland annat genom att hyra ut ett hus i området mot låg hyra, och man får under bokens gång även lära känna konstnärssjälen Mia och hennes dotter Pearl, som lever ett kringflackande liv utan fast boende och fasta inkomster, tills de får möjlighet att hyra Mrs Richardsons gästhus. Pearl blir snabbt vän med barnen i familjen Richardson, men i takt med att de två familjerna kommer närmare varandra, leder de socioekonomiska skillnaderna familjerna emellan till spänningar av olika slag.

Små eldar överallt är en bok som väcker många frågor och tankar, och som därför lämpar sig utmärkt som bokcirkelbok. Det finns även en uppsättning förslag på bokcirkelfrågor att diskutera kring i slutet av boken. Jag gillar verkligen att man först matas med en bild av hur de olika personerna i boken är, men att man sedan undan för undan får en alltmer nyanserad bild av de olika karaktärerna, och förstår varför de agerar som de gör. Till slut känner jag sympati för alla karaktärer i boken, på olika sätt. Och med ett ganska öppet slut på boken, går jag fortfarande och funderar över hur det egentligen gick sedan för alla inblandade…

Betyg: 4 av 5

Läs mer hos exempelvis Bokus eller Adlibris.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: