Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst

Jag måste säga att jag drog mig lite för att börja läsa Som Pesten av Hanne-Vibeke Holst, då den med sina cirka 850 sidor är en riktig så kallad tegelsten, som därtill berör ämnen som har med politik och samhällsdebatt att göra, och skulle kunna kännas som tung läsning. Men samtidigt har jag uppskattat hennes tidigare böcker väldigt mycket, inte minst trilogin Kronprinsessan-Kungamordet-Drottningoffret, som ju också innehåller en hel del politik, men som hon på ett förnämligt sätt lyckas göra till en spännande läsupplevelse genom den omkringliggande berättelsen som utgör stommen i böckerna.

Och detsamma gäller denna bok! Det tog ett tag att komma in i boken, men efter hundra sidor eller så var jag helt fast och ville bara läsa vidare för att se vad som skulle hända och hur de olika delberättelserna i boken skulle knytas samman. Boken utspelar sig i nutid och kretsar kring läkaren Caroline Branner, som arbetar med smittskyddsfrågor på WHO i Genève, när det som många fruktar faktiskt händer: En pandemi som utgörs av en blandning av svininfluensa och fågelinfluensa bryter ut och sprids snabbt över stora delar av världen, och ett stort antal människor dör, främst barn och ungdomar.

Boken tar oss med under Carolines kamp för att försöka få de motvilliga och pengahungrande medicinföretagen att tillverka tillräckliga mängder vaccin, något som företagen ogärna gör då de vill ha så stor efterfrågan som möjligt, för att på så sätt kunna ta ut höga priser. Vi får också följa hur människor reagerar när de inser att vaccinet är en bristvara, vilket gör att exempelvis asylsökande och andra människor som har svårt att ta plats i samhället vägras adekvat vård, och de rika länderna i Europa och USA gör vad de kan för att lägga beslag på så mycket vaccin som möjligt själva, istället för att ”dela med sig” till exempelvis Afrika, trots att det har visat sig att personer med afrikanskt ursprung är extra mottagliga för pandemin och dör i större utsträckning än andra.

Det hela utvecklar sig till en bladvändare med ett stort mått av spänning, samtidigt som historien väcker många tankar och känslor hos mig, både under och efter läsandets gång. Hur skulle jag själv reagera om något sådant här hände? Skulle medicinföretagen även i verkligheten låta girigheten styra? Och hur skulle Sveriges regering agera gentemot exempelvis asylsökande och fattiga delar av världen i en bristsituation? Och jag som aldrig tidigare varit särskilt bekymrad om smittorisker har börjat tänka mig för innan jag går för nära någon som hostar och snörvlar, eller tar i dörrarna på tunnelbanan för att sekunden efter klia mig i ögat eller bita på en nagel…

Kort sagt, en bok som ger en spännande läsupplevelse, samtidigt som den dröjer sig kvar i mina tankar även efter att jag har läst klart boken.

Betyg: 4 av 5.

Läs mer hos exempelvis Bokus eller Adlibris.

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: